PEŠTERSKI RENDŽER SABAHUDIN OČI U OČI SA OPASNOM ZMIJOM: Imao je zlata vredan savet za sve koji UGLEDAJU GMIZAVCA!
Poskok, Foto: RINA

KAKVA SCENA

PEŠTERSKI RENDŽER SABAHUDIN OČI U OČI SA OPASNOM ZMIJOM: Imao je zlata vredan savet za sve koji UGLEDAJU GMIZAVCA!

Ono što je važno da zmije nikada ne napadaju prve, jedino ako se osećaju ugroženima

Objavljeno:

Na putu ka vidikovcu na Uvcu turistički vodič Sabahudin Abdagić, poznatiji kao Pešterski rendžer, ugledao je ogromnog poskoka u neposrednoj blizini i ceo taj susret snimio svojim mobilnim telefonom.

- April i maj su meseci parenja ovih gmizvaca i aktivniji su nego inače. Ipak, godinama nisam ugledao ovolikog poskoka u ovo doba na Pešteru, rekao je za RINU Sabahudin.

On dodaje da nema razloga za strah i paniku zbog ovig gmizavaca jer nikad ne napadaju prvi, ali bi uvek sa sobom trebalo poneti manji štap ukoliko do direktnog susreta ipak dođe.

- Susret sa ovim metarskim poskokom prošao je bez većih problema, samo je nastavio svojim putem, ne obraćajući pažnju na nas. Ono što je važno da zmije nikada ne napadaju prve, jedino ako se osećaju ugroženima. Stoga je moj savet svima da kad ugledaju ovog gmizavca ne paniče, nego reaguju prisebno i mirno, naglasio je Pešterski rendžer.

Poskok
Poskokfoto: Adria Media TV

U zavisnosti od nadmorske visine i staništa različite vrste zmija se mogu videti u Srbiji. Poskok je najrasprostranjenija na planinskom području, najduža i najopasnija evropska otrovnica. Poznata je i pod imenima kamenjarka i prisojkinja. Poprilično je troma zmija i nije agresivan, a kada je uznemiren počinje da sikće i pokušava da pobegne. Nasuprot verovanju, poskok ne ume da skače. Međutim, može da smota zadnji deo tela, pa onda uzdigne prednji i brzo ga izbaci napred da ugrize žrtvu, zbog toga se stiče utisak da „skače“. Doseg takvog „skoka“ je 40 cm.

Ovako je taj susret izgledao:

00:16

Sabahudin se sreo oči u oči sa opasnom zmijom

Bonus video:

01:42:20

PULS SRBIJE 13.05.2024

(Espreso/Rina/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.